Hvidvasksag på dagsordenen: 54 kommuner bruger Danske Bank
Kunderne flygter, aktien er dykket, og politiet efterforsker Danske Bank, der er endt i en historisk krise efter en omfattende sag om mulig hvidvask for milliarder af kroner og enorme summer af mistænkelige transaktioner i bankens estiske filial.
Men selvom mindst 28.000 privatkunder ifølge analysevirksomheden Voxmeter har valgt at sige farvel til landets største bank i første halvdel af 2018, har Danske Bank stadig en lang række loyale kunder i en stor del af landets kommuner.
Mere end halvdelen af de danske kommuner bruger således den kriseramte bank, viser en opgørelse, som organisationen Oxfam Ibis har udarbejdet. Ifølge opgørelsen bruger 54 ud af 98 kommuner Danske Bank, der tirsdag i denne uge præsenterede resultaterne af en omfattende intern undersøgelse af mulig hvidvask på et pressemøde i København.
Sagen har endnu ikke fået konsekvenser for bankens kunder i den kommunale verden, men netop det spørgsmål ender nu på dagsordenen i flere kommuner. DR skriver, at flere borgmestre overvejer at skifte kommunens bankforretning til en anden bank - heriblandt Fanø, hvor borgmester Sofie Valbjørn (ALT) dog ikke vil tage en endelig beslutning endnu.
- Jeg har brug for lidt flere nuancer, før jeg ser på, om vi skal skifte bank. Men jeg har i første omgang bedt min økonomichef om at undersøge nogle ting lidt nærmere omkring vores bankforbindelse, siger Sofie Valbjørn til DR.
Ifølge DR har Brøndby-borgmester Kent Max Magelund (S) sat sagen på dagsordenen i byrådet, ligesom både Hørsholm og Odsherred ifølge DR skal diskutere sagen i økonomiudvalget.
Moralen ikke i orden
dknyt har været i kontakt med flere andre borgmestre. En af dem er Aabenraa-borgmester Thomas Andresen (V), der siger, at han nu vil have sagen på dagsordenen i kommunens økonomiudvalg.
- Helt overordnet tænker jeg, at det er noget, vi aktivt skal tage en diskussion om i økonomiudvalget. Men diskussionen skal være en smule nuanceret, for én ting er, hvad topledelsen og selvfølgelig den udenlandske filial har begået. Men decideret at skære alle Danske Bank-ansatte og dens filialer, som vi samarbejder med, over en kam, synes jeg, ikke er rimeligt, siger borgmesteren.
Han 'vil ikke kriminalisere enhver Danske Bank-medarbejder på vegne af den her sag', men siger, at sagen er belastende, og at kommunen derfor skal kunne stå til ansvar for, hvad kommunen er med til at støtte.
- Fordi på en eller anden indirekte måde er vi som kunde med til at drive en forretning, der, synes jeg, ikke har moralen i orden. Men det er ikke så entydigt. Vi trækker vejret og ser, men det er problematisk. Det er der ingen tvivl om, siger Thomas Andresen.
Finanstilsynet går ind i sagen
I Varde siger borgmester Erik Buhl (V), at han ikke har planer om at foreslå et bankskifte. Han oplyser, at kommunen sidste år indgik en ny kontrakt med Danske Bank, og det gør det svært, hvis kommunen satte sig for at skifte bank.
- Jeg er selvfølgelig rigtig, rigtig træt af at se sådan en sag, og at det overhovedet kan lade sig gøre. Men min vurdering er indtil videre, at vi har en næsten helt ny kontrakt, og så længe den ikke er misligeholdt, har jeg ingen planer om at bringe den i spil, siger borgmesteren.
Danske Bank har tidligere fået otte påbud og otte påtaler af Finanstilsynet, som torsdag oplyste til TV2, at tilsynet vil genåbne den undersøgelse af banken, som ellers blev afsluttet i maj.
- Når der kommer nye oplysninger, vil vi altid kigge på dem og se, om der er noget yderligere at komme efter, sagde Finanstilsynets direktør Jesper Berg ifølge Ritzau.
Samtidig bliver Danske Bank også efterforsket af blandt andre Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) bedre kendt som Bagmandspolitiet. Derfor vil Varde-borgmester Erik Buhl heller ikke afvise, at kommunen på et senere tidspunkt vil overveje at skifte til en anden bank, hvis sagen ender med en dom.
- Hvis vi kommer til en situation, hvor Danske Bank bliver dømt, vil jeg bringe sagen til drøftelse i det politiske udvalg, der har ansvaret for det her område, og så tager vi den derfra, siger han.
Tillid til banken
Også i Vejle skal kommunens engagement med Danske Bank diskuteres i økonomiudvalget på et af de kommende udvalgsmøder. Det er dog ikke borgmester Jens Ejner Christensen (V), der har bedt om at få det på dagsordenen, men derimod et andet udvalgsmedlem, som vil have kommunen til at overveje, om hvidvasksagen skal have konsekvenser for kommunens brug af banken.
- Den diskussion, vil jeg selvfølgelig sørge for, bliver taget i økonomiudvalget, siger borgmesteren, der dog stadig har tillid til Danske Bank.
- De ting, som Danske Bank har håndteret for os, har vi ikke haft noget at sætte en finger på. Så har der selvfølgelig været den her sag, og det er selvfølgelig en rigtig kedelig sag. Danske Bank er jo stadigvæk en af de største banker i Danmark, og jeg går ud fra, at de får ryddet op i sagerne og problemerne, siger Jens Ejner Christensen.
I Vejen Kommune tager borgmester Egon Fræhr (V) afstand fra bankens involvering i mulig hvidvask. Men han henviser til, at det er en kommunes opgave at finde de bedste og mest forsvarlige løsninger, når der bliver valgt leverandører, og at det samme er tilfældet ved valget af bank.
- Hos os har Danske Bank vundet et udbud, og vi føler os i det daglige rigtig godt betjent af banken. Jeg har tiltro til, at de tiltag, som banken har sat i værk, og det at Finanstilsynet går ind i det, gør, at man får ryddet op, siger han.
Disse 54 kommuner benytter Danske Bank:
- Albertslund
- Allerød
- Ballerup
- Billund
- Bornholm
- Brøndby
- Fanø
- Favrskov
- Fredensborg
- Fredericia
- Frederikssund
- Gentofte
- Gladsaxe
- Glostrup
- Greve
- Gribskov
- Guldborgsund
- Haderslev
- Halsnæs
- Herlev
- Hillerød
- Hjørring
- Horsens
- Hvidovre
- Hørsholm
- Ikast-Brande
- Ishøj
- Kalundborg
- Kolding
- København
- Lejre
- Lemvig
- Lyngby-Taarbæk
- Nordfyn
- Nyborg
- Næstved
- Odder
- Odsherred
- Rebild
- Rudersdal
- Rødovre
- Skive
- Sorø
- Stevns
- Struer
- Svendborg
- Thisted
- Tønder
- Vallensbæk
- Varde
- Vejen
- Vejle
- Aabenraa
- Aalborg
Kilde: Oxfam Ibis
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.